Workshop σεναρίου

Με τον Στάθη Βαλούκο

Παρότι δεν θα απουσιάζει η θεωρητική προσέγγιση, το σεμινάριο είναι στην κυριολεξία
δημιουργικής γραφής. Για την ενεργό συμμετοχή στο Work Shop απαιτείται η κατάθεση εκ
μέρους κάθε ενδιαφερομένου μιας αρχικής ιδέας σεναρίου την οποία θα στοχεύσει να
αναπτύξει σε σενάριο είτε κινηματογραφικής είτε τηλεοπτικής ταινίας ή σειράς. Η αρχική
ιδέα στη διάρκεια του 4μηνου σεμιναρίου θα αναπτυχθεί σε τέσσερα διαδοχικά στάδια:
Α: Χαρακτήρες και πλοκή.
Β: Ανάπτυξη σκαλέτας και σκηνοπλασίας.
Γ: Γραφή διαλόγων.
Δ: Τελικό σενάριο.
ΚΑΘΕ ΣΤΑΔΙΟ του σεμιναρίου θα διεξάγεται το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα. Εν συνεχεία οι
συμμετέχοντες θα προετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο έχοντας στη διάθεσή τους
τέσσερες εβδομάδες.

Διάρκεια: 4 μήνες (4 συναντήσεις)

Πληροφορίες & Εγγραφές: info@literature-house.gr, 2108230247

Κόστος Συμμετοχής: 400€ + ΦΠΑ (10% έκπτωση για φοιτητές και ανέργους).

* Ο αριθμός των συμμετοχών θα είναι περιορισμένος.

Ο Στάθης Βαλούκος ξεκίνησε ως σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, μια εκ των οποίων τιμήθηκε με το βραβείο ποιότητας του ΥΠΠΟ 1983 (Ενθύμια από τη Βαϊμάρη). Στη συνέχεια, έγραψε σενάρια σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, συνεργάστηκε στο γράψιμο σεναρίων σε κινηματογραφικές ταινίες, ενώ σατιρικά θεατρικά του μονόπρακτα παίχτηκαν σε παράσταση αθηναϊκού θιάσου.

Έχει γράψει τα βιβλία: Φιλμογραφία του ελληνικού κινηματογράφου (οδηγός ταινιών), Το φιλμ νουάρ (μονογραφία), Να σκοτώσεις το διάβολο (αστυνομική νουβέλα), Ο ήρωας της επόμενης σελίδας (διηγήματα), Λεξικό σκηνοθετών του παγκόσμιου κινηματογράφου (σε 4 συμπληρωμένες, ανά τριετία, εκδόσεις), Η ελληνική τηλεόραση (ιστορία και παρουσίαση του δραματοποιημένου προγράμματος της περιόδου 1968-1998), και, τέλος, Το σενάριο (1997), μια μελέτη της δομής και της τεχνικής συγγραφής ενός κινηματογραφικού έργου, βιβλίο που επιλέχτηκε ως πανεπιστημιακό βοήθημα και διδάσκεται σε δύο πανεπιστημιακές σχολές (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πάντειος Σχολή).

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Από την ιδέα στο σενάριο

Σεμινάριο θεατρικής γραφής

Με τη Βάσια Τραμπούλη

Αν ακούς κι εσύ φωνές μέσα στο κεφάλι σου, φτιάχνεις διαλόγους και μονολόγους, τότε είσαι έτοιμος/η για να δοκιμάσεις να γράψεις θέατρο.

Σε αυτό το σεμινάριο θεατρικής γραφής θα ξεκινήσουμε δημιουργώντας χαρακτήρες, δοκιμάζοντας διάφορα βιογραφικά, θα τους ταιριάξουμε και θα τους αφήσουμε να μας ταξιδέψουν στη δική τους ιστορία, γράφοντας διαλόγους και μονολόγους που στο τέλος του σεμιναρίου θα παρουσιάσουμε στο κοινό. Ο στόχος είναι να έχουν τα κείμενα προφορικότητα και ζωντάνια, δράση και αγωνία, γνώση για τους ήρωες, ακόμα και για τη ζωή τους πριν και μετά από τη χρονική στιγμή του έργου.  Έμπνευση για τις ασκήσεις θα μας δίνουν ποιήματα, λέξεις, τραγούδια, εικόνες, θεατρικά έργα, ταινίες, αλλά και οι περαστικοί από την οδό Δροσοπούλου και τη Φωκίωνος.

Ο καθένας / η καθεμία από εσάς θα γράψει για αυτό που πραγματικά τον/την απασχολεί και τον/την αφορά, αφήνοντας απλώς τον ήρωα σας και την ιστορία του να μιλήσει ελεύθερα.

Αν δεν είσαι σίγουρος/η για το αν σου ταιριάζει η θεατρική γραφή, μπορείς να δοκιμάσεις το πρώτο μάθημα δωρεάν για να γνωριστούμε καλύτερα.

Διάρκεια: 3 μήνες (12 συναντήσεις)

Πληροφορίες & Εγγραφές: vassia.tr@gmail.com, 694 772 2822

Κόστος Συμμετοχής: 250€ + ΦΠΑ (10% έκπτωση για φοιτητές και ανέργους).

* Ο αριθμός των συμμετοχών θα είναι περιορισμένος.

Η Βάσια Τραμπούλη έχει σπουδάσει Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης στο ΕΚΠΑ, πιάνο στο Ωδείο Ι. Συγγελάκη, υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών, θεατρική γραφή με τον Αντρέα Φλουράκη, τον Γιώργο Ηλιόπουλο και την Ανδρονίκη Μαστοράκη, καθώς και δημιουργική γραφή με τον Μισέλ Φάις. Το 2021-22 παρακολούθησε δύο masterclasses του Chris Cooper που διοργανώθηκαν στο Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο δράσης για το εφηβικό θέατρο.

Έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας και ως ηθοποιός στα σπονδυλωτά έργα: «Νομίζω πως ένα Τετραγωνικό σου αρκεί» (Επί Κολωνώ,  σκην. Αλ. Παυλίδου), «Games», (σκην. Β.Ασλανίδης), «Υπό… κρίση», (Επί Κολωνώ Off-off Festival, σκην. Α. Γκούβη), και στις συγγραφικές performances: «Ασκήσεις Ετοιμότητας» (σκην. Α. Φλουράκης), «Νεκρικά Αντικείμενα» και «Ιστορικά Αντικείμενα» (σκην. Γ. Αγγουριδάκη) στο Θέατρο Μπιπ. Το 2009 παρουσιάστηκε στο θέατρο Επί Κολωνώ το έργο της «Μπορούσες και καλύτερα», σε σκηνοθεσία Π. Μοσχοβάκου.

Έχει εργαστεί ως βοηθός στο μάθημα δημιουργικής γραφής του Ανδρέα Φλουράκη στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, από όπου προέκυψαν οι συγγραφικές performances: Φοιτητικά Αντικείμενα το 2020 και Ζωώδη Αντικείμενα το 2021 (https://youtu.be/LlGtBblpne8), στις οποίες είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια.

Το θεατρικό της έργο «Το Τείχος (…η άλλη πλευρά)»  διακρίθηκε στα επτά καλύτερα το 2010 σε διαγωνισμό του θεάτρου Εμπρός, και ο θεατρικός μονόλογος «Ξένη όπως Πολυξένη» απέσπασε Κρατικό Έπαινο στα βραβεία του Υπ. Πολιτισμού του 2018 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BookLab. Toν Ιούνιο του 2023 παρουσιάστηκε σε μορφή αναλογίου στο Adapt Festival του Tempus Verum.

Επίσης, συμμετέχει στο συλλογικό βιβλίο «Είμαι Επικίνδυνη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις KeyBooks, με έναν μονόλογο που αφορά στην κακοποίηση των γυναικών.

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής

Με την Κατερίνα Μίντζηρα

Ποιος/-α είμαι;

Ποιος/ποια νομίζουν οι άλλοι ότι είμαι;

Πόσο νιώθω ικανοποιημένος/-η από τη ζωή μου;

Είχα περιόδους «εκπτώσεων»;

Τι ήθελα να κάνω και δεν έκανα;

Τι με δυσκολεύει με τους άλλους;

Πώς νομίζω πως δυσκολεύω εγώ τους άλλους.

Πώς διαχειρίζομαι συναισθήματα θετικά κ αρνητικά;

Μία ανατροπή που πάντα ήθελα…

Θάρρος ή αλήθεια;

Το σεμινάριο δίνει την ευκαιρία να μάθουμε βασικά πράγματα για τη δημιουργική γραφή (μυθοπλασία κτλ.), ενώ ταυτόχρονα μας μαθαίνει να έχουμε μία ειλικρινή σχέση με τον εαυτό μας – μία δεξιότητα  για αποκλειστικά προσωπική χρήση.

Δεν απαιτείται κάποια προϋπάρχουσα σχετική γνώση, αλλά προϋποθέτει γνήσια διάθεση για παρακολούθηση.

Τα μαθήματα είναι εβδομαδιαία, δύο ώρες κάθε φορά, που τις χωρίζει 10λεπτο διάλειμμα.

Διάρκεια: 3 μήνες (12 συναντήσεις)

Πληροφορίες & Εγγραφές: nmintzira@yahoo.gr, 6937061003

Κόστος Συμμετοχής: 290€ + ΦΠΑ (10% έκπτωση για φοιτητές και ανέργους).

* Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι 6-8 άτομα.

 

 

«Γράφω για να μη σκάσω»… από σχετικά μικρή ηλικία σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες, αφορισμούς και ό,τι άλλο με απασχολούσε. Στην πορεία της ζωής μου είδα πως τις περισσότερες φορές με βοηθούσε ν’ αλαφρώνω την ψυχή μου.

Στα 20 σπούδασα δημοσιογραφία, αλλά δεν ασχολήθηκα ποτέ σοβαρά, δεν φτούραγα σε τέτοιου είδους ύφος και ήθος.

Στα 45 μπήκα στο ΕΑΠ και σπούδασα Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Ήταν ωραία, πέρασα καλά!

Στα 51 αποφάσισα να παρακολουθήσω ένα μονοετές πρόγραμμα στο ΑΣΠΑΙΤΕ, Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Εκεί πέρασα ακόμα πιο καλά!

Παράλληλα ασχολήθηκα με διάφορες ΜΚΟ, αρχισυνταξία σε περιοδικό για οροθετικούς, διδασκαλία ελληνικών σε πρόσφυγες και μετανάστες στο ΕΣΠ. Αυτό ήταν πραγματικά συναρπαστικό, καθώς εγώ, μάλλον, έμαθα περισσότερα από  τα ελληνικά που έμαθαν οι μαθητές μου!

Τα τελευταία χρόνια διοργάνωνα σεμινάρια δημιουργικής-βιωματικής γραφής στο Βρυσάκι στην Πλάκα. Απίστευτα ενδιαφέρουσες αλληλεπιδράσεις διαδραματίστηκαν μεταξύ όλων μας!

Τον Οκτώβριο του ’21 εξέδωσα μία νουβέλα με τίτλο «να μην ακούσω κιχ», που είχα γράψει και φυλάξει στον σκληρό δίσκο μου πολλά χρόνια πριν.

Το μότο μου είναι: για όλα υπάρχει χρόνος, αρκεί να υπάρχει πάθος!

Γράφω για να μη σκάσω

Σεμινάριο δημιουργικής γραφής

Με τον Γιάννη Καρκανέβατο

Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 (ανά δύο εβδομάδες) έως και την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 και ώρες 19:00-22:00. Συνολικά θα γίνουν 8 συναντήσεις (24 ώρες).

Όλες οι συναντήσεις καταγράφονται σε ηχητικό αρχείο και διατίθενται στους συμμετέχοντες (αν κάποια-ος απουσιάσει σε μια συνάντηση, να μπορεί να την παρακολουθήσει).

Απευθύνονται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη γραφή, θέλουν να βελτιώσουν τα εκφραστικά τους μέσα ή να διερευνήσουν έναν άλλο τρόπο προσέγγισης.

Ο κύκλος αυτός χωρίζεται σε δυο ενότητες:

Α) ΜΟΝΕΣ συναντήσεις (1η, 3η, 5η και 7η): Υπάρχει μια σύντομη εισήγηση πάνω σε κάποιο λογοτεχνικό θέμα ή σχολιασμός από εσάς κάποιου διηγήματος γνωστού συγγραφέα που σας έχει δοθεί αρκετές ημέρες πριν τη συνάντηση ώστε να έχετε χρόνο να το μελετήσετε. Ανταλλάσσουμε απόψεις πάνω στον τρόπο που η/ο συγγραφέας έχει δομήσει το κείμενο ώστε να λειτουργεί. Έπειτα δοκιμάζουμε την δημιουργικότητά μας σε ‘πραγματικό χρόνο’. Βασισμένοι σε κάποιο δοσμένο θέμα, έχετε 15-20 λεπτά για να το αναπτύξετε σε μια ιστορία των 100-200 λέξεων. Στη συνέχεια διαβάζετε τις ιστορίες σας και τις σχολιάζουμε. Ανακαλύπτουμε τα δυνατά τους σημεία και αντιπροτείνουμε καλύτερες εναλλακτικές. Διαπιστώνουμε αν έχουν μπορέσει να μας αγγίξουν σ’ ένα δεύτερο επίπεδο κι αν όχι, γιατί. Το μόνο προαπαιτούμενο είναι μια παιγνιώδη διάθεση, ελεύθερη φαντασία, και μια επιθυμία για ανακαλύψεις μέσω των λέξεων.

Β) ΖΥΓΕΣ συναντήσεις (2η, 4η, 6η και 8η): Έχετε γράψει εκ των προτέρων ένα κείμενο από 200 έως 1000 λέξεις, πάλι πάνω σ’ ένα θέμα που σας έχει δοθεί (και θα το γνωρίζετε έναν μήνα πριν) ή αν επιθυμείτε σε κάποιο ελεύθερο δικό σας, και το οποίο έχετε στείλει μέσω e-mail σε όλους τους συμμετέχοντες. Πριν τη συνάντηση έχετε λάβει μια αναλυτική απάντηση εκ μέρους μου σχετικά με το κείμενο σας, τα θετικά του σημεία και τα πιθανά λάθη ή τις αβλεψίες του (κατά την γνώμη μου) καθώς και βελτιωτικές αντιπροτάσεις. Στην συνάντηση ασχολούμαστε με όλα τα κείμενα και βλέπετε πως το κείμενο σας συνομιλεί με τους ψυχισμούς των άλλων συμμετεχόντων.

Υποσημειώσεις (για τις ΖΥΓΕΣ συναντήσεις):

1) Αν το μέγεθος των κειμένων ή η ποσότητα υπερβαίνει τον χρόνο της μιας συνάντησης, η επόμενη συνάντηση ξεκινάει με τον σχολιασμό των δικών σας κειμένων.

2) Αν κάποια-ος από εσάς αισθάνεται έτοιμη-ος να προχωρήσει σ’ ένα επόμενο βήμα (μια συλλογή διηγημάτων με κοινό άξονα ή μια νουβέλα), μπορεί να εξαιρεθεί από τα θέματα αυτά και να μας παρουσιάζει κάθε φορά ένα κείμενο πάνω σ’ αυτό που δουλεύει (στην τελευταία περίπτωση μπορούμε να συζητήσουμε εκ των προτέρων ποια είναι η ιδέα της/του και πώς μπορεί να βοηθηθεί σ’ αυτό).

ΚΟΣΤΟΣ:

Το κόστος συμμετοχής είναι:

250€ + ΦΠΑ για νέες εγγραφές

220€ + ΦΠΑ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων

Και θα πρέπει να αποπληρωθεί είτε εφάπαξ στην αρχή του σεμιναρίου είτε σε 2 δόσεις.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ

Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται από τις 19:00 έως τις 22:00 – διάρκεια κάθε συνάντησης 3 ώρες (μ’ ένα δεκάλεπτο διάλειμμα).

Οι ημέρες των συναντήσεων είναι οι ακόλουθες:

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΝΤΩΝ:

Ο αριθμός των συμμετεχόντων ΔΕΝ θα υπερβεί τα 12 άτομα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:

Αν έχετε κάποιες απορίες ή είστε αναποφάσιστη-ος σχετικά με το αν τα σεμινάρια αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν (και με ποιόν τρόπο), την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 από 19:00 έως 21:00 θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση γνωριμίας στον χώρο του βιβλιοπωλείου (με ελεύθερη είσοδο και χωρίς καμία δέσμευση για τη συνέχεια).

Για οποιαδήποτε άλλη απορία ή για δήλωση συμμετοχής, παρακαλώ επικοινωνήστε στο ακόλουθο e-mail: karkanevatos@hotmail.com

Η περιπέτεια της αφήγησης

Εργαστήρι φεμινιστικής γραφής & ανάγνωσης

Με τη Μαλαματή Μαρία-Πετρίδου

H Helene Cixous στο «Γέλιο της Μέδουσας» μάς προτρέπει να γράψουμε γιατί «…το σώμα σας πρέπει να ακουστεί. Μόνο τότε θα αναδυθούν οι τεράστιοι πόροι του ασυνείδητου».

Εμπνεόμενες/οι/@ από τα λογοτεχνικά κείμενα γυναικών και εξερευνώντας την πολλαπλότητα που χαρακτηρίζει τη φεμινιστική θεωρία, πειραματιζόμαστε γράφοντας τις δικές μας αφηγήσεις. Συζητώντας κείμενα λογοτεχνικά και θεωρητικά, επανεφευρίσκουμε τις δικές μας ιστορίες, τους δικούς μας τρόπους συγγραφής και έκφρασης. Συνομιλούμε με τις φωνές γυναικών όπως Βιρτζίνια Γουλφ, Σίλβια Πλαθ, Τόνι Μόρισον, Σάρα Κέιν, Κάρμεν Μαρία Ματσάδο, Μάγκι Νέλσον , Ελέν Σιξού, Γκλόρια Γκέρβιτζ. Κάθε μήνα, στο πλαίσιο ξεχωριστών θεματικών, θα διαβάζουμε ένα λογοτεχνικό βιβλίο το οποίο θα εμπλουτίζεται και θα συνομιλεί με ένα θεωρητικό. Την πρώτη ώρα θα συζητάμε συλλογικά πάνω στα κομμάτια των κειμένων. Τη δεύτερη ώρα θα γράφουμε τις δικές μας ιστορίες μέσα από παιχνίδια ενθάρρυνσης και έμπνευσης. Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων τα άτομα που συμμετείχαν θα έχουν εξοικειωθεί με τους βασικούς σταθμούς της φεμινιστικής λογοτεχνίας και θεωρίας. Ταυτοχρόνως, ερχόμενες/οι/@ λίγο πιο κοντά στη δική τους γραμματική και στον δικό τους τρόπο γραφής, θα έχουν συγκεντρώσει μία σειρά κειμένων ανοιχτών σε οποιαδήποτε μετέπειτα διαδρομή.

Θεματικές

  • Φεμινιστική γραφή
  • Φεμινισμός και μετα-αποικιακή γραφή
  • Φεμινισμός και queer προσεγγίσεις
  • Φεμινισμός και ενδοσυντροφική βία
  • Φεμινισμός, υγεία, σώμα
  • Eco-φεμινισμός

Το εργαστήριο θα διαρκέσει 6 μήνες. Κάθε μήνα, στα πλαίσια ξεχωριστών θεματικών, θα διαβάζουμε ένα λογοτεχνικό βιβλίο το οποίο θα εμπλουτίζεται και θα συνομιλεί με ένα θεωρητικό. Την πρώτη ώρα θα συζητάμε συλλογικά πάνω στα κομμάτια των κειμένων. Τη δεύτερη ώρα θα γράφουμε τις δικές μας ιστορίες μέσα από παιχνίδια ενθάρρυνσης και έμπνευσης. Επιπλέον, θα γίνεται –αναλόγως με τη βούληση του κάθε ατόμου- ανάγνωση των γραπτών και συζήτηση. Θα υπάρχει ένα διάλειμμα 15 λεπτών. Η διαδικασία θα είναι ανοιχτή σε διαμόρφωση, αναλόγως με τις ανάγκες της ομάδας. Κατά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων τα άτομα που συμμετείχαν θα έχουν εξοικειωθεί με τους βασικούς σταθμούς της φεμινιστικής λογοτεχνίας και θεωρίας. Ταυτοχρόνως, ερχόμενες/οι/@ λίγο πιο κοντά στη δική τους γραμματική και στον δικό τους τρόπο γραφής, θα έχουν συγκεντρώσει μία σειρά κειμένων ανοιχτών σε οποιαδήποτε μετέπειτα διαδρομή.

Πληροφορίες & Εγγραφές: petridmat@gmail.com, 6972964338

Κόστος Συμμετοχής: 60€ / μήνα

 * Ο αριθμός των συμμετοχών θα είναι περιορισμένος.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε ή γραφτείτε στο newsletter εάν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας και να απολαμβάνετε μοναδικές προσφορές.